Logga_13_nobg

Sjunde avsnittet sänt….

Då närmar sig finalen med stormsteg, näst sista avsnittet är sänt. Efter Norges två senaste segrar så var det helt jämt mellan lagen inför sista lagtävlingsavsnittet. Efter detta så tävlar deltagarna enskilt om att bli ”Den största äventyraren”. I kvällens avsnitt är deltagarna kvar i Bardia National Park, hemvist åt allt mellan giftiga ormar och tigrar.

Som ett resultat av den femte episoden (det första nepalavsnittet) så hade vi lärt oss mer om terrängen och dessa utmaningar och risker varvid vi ånyo rekade för att hitta en optimal dropzone. Kraven är svåra att uppnå, en dramatisk, bildskön plats med ”wow-effekt” när deltagarna lyfter ögonbindeln. Den skall samtidigt ligga på en plats som gör det möjligt att nå civilisation utan att utsätta deltagare och crew för för stora risker…..

Det var många saker som skedde med väldigt små marginaler i denna episod. Som ni vet sedan tidigare så monitorerar vi lagen med satellit trackers , som vi följer på en digital karta på internet. Med detta som grund så skickar vi ut upphämtningsstyrkan för att vara på plats för att kunna hämta deltagare och crew så fort som möjligt efter målgång. Samma flod som deltagarna flög helikopter över i förra avsnittet behövde de korsa för att nå civilisation denna gången. Dock så fanns en mikroskopisk chans att hitta civilisation på östra sidan av floden om laget valde en väldigt nordlig kurs.

Självklart blev fallet så att ett lag tog en nordlig rutt, men till slut var jag tvungen att bestämma mig för att skicka upphämtningsstyrkan, då det skulle ta ca 2,5 timmar att runda floden. Jag var övertygad om att de skulle gå över floden men efter ett tag började jag tvivla, jag anmodade Ganesh, vår lokala partner, att göra en reservplan. Han fick ringa alla han kände och uppbåda en tillfälligt sammansatt fordonstyrka från byn på östra sidan floden, för att vara beredd på alla händelseutvecklingar. Slutligen korsade de ändå floden och ursprungsplanen höll.

Som ni säkert förstår så vinklas och klipps ett TV-program för att verka mer dramatiskt, farligt och spännande än vad det är i verkligheten, men i denna episoden var det helt ovisst. Jag har ständig kontakt med expeditionsledarassistenterna när det närmar sig målgång, denna gång nådde båda lagen bebyggelse samtidigt och det var helt ovisst vem som skulle ringa först. Självklart så höll svenskgänget på Sverige, då man ville ha med dragplåstret Foppa så länge som möjligt, men som ni såg så fick han lämna sjunde avsnittet och åka hem. Nu återstår finalen, en enskild uppgörelse med fler närkontakter med Bardias rika djurliv i jakten på titeln ”Den störste äventyraren”…..

Kommentera gärna: