Logga_13_nobg

Sjätte avsnittet sänt…..

Nu fick vi äntligen använda helikopter igen och precis som i Kenya var det en kamp mot klockan att få timings att fungera. Det är bara deltagarna som flyttas med helikopter för att hålla nere kostnaderna. Transporttiden på marken var omkring 2,5 timmar medan tiden i luften var 7 min. Deltagarna lyftes över på västra sidan av Karnali River för att få ett problem att starta med. Dock så var den inte så djup där de valde att korsa, så det blev ingen större utmaning. De två civilisationerna som fanns inom räckhåll var militärposteringar, vars sysselsättning var att hålla efter tjuvjägare. För logistikplaneringen var den största mardrömmen om något av lagen gått i en mer nordostlig riktning och därmed missat en väg som ledde till en av posteringarna, då hade de fortsatt rakt ut i ett ingemansland utan farbara vägar och blivit svåra att evakuera i tid. 

Även om det inte går att garantera, så försöker vi undvika att ett lag springer på supporten till det andra laget, som rör sig någon till några kilometer efter täten. Denna gång var det riktigt nära, när norska laget valde att följa vägen, men det svenska laget valde att korsa den strax efter, så missade de supporten med endast några meter, då de låg och tryckte i ett dike. I en sådan här komplex produktion så blir det aldrig perfekt, dock så kan små problem bli stora väldigt fort.
Deltagarnas Camp utrustades med fällbara ”extrasängar”, dessa konstaterade jag var alldeles för korta för resliga nordbor varvid våra Nepalesiska vänner försökte att modifiera dem. De höll inte länge varvid deltagarna hamnade på marken. Bardia National Park är nästan så långt bort man kan komma i Nepal, så var skulle vi få tag i sängar som höll måttet? Lösningen blev lika enkel som genial, vi hyrde att antal dubbelrum på ett närliggande hotel och körde sängarna till Campen. Våra problem i deltagarcampen blev en följetång, men mer om det efter nästa episod. 

Precis som i Kenya (eller i vilket land som helst) så behöver man en bra lokal fixare. I Nepal nyttjade vi Ganesh Sharma och hans företag Mega Adventures International.
Även om diverse saker strulade genom produktionen, så jobbade Ganesh obönhörligen för att fixa och rätta till allt till vårt bästa.

Sjukvården är inte bara ute och utgör vandrande ambulans, utan de är också sjukvårdsberedskap under tävlingarna. Hur det än är så är inte alla deltagare vana att jobba med kniv och eld. Bara en sån enkel sak som att vara beredd ifall någon av de långhåriga deltagarnas hår skulle fatta eld under en utslagstävling faller på deras lott.

Denna gång fick Anna lämna det svenska laget så nu är de tre mot tre när de möter utmaningarna i nästa episod, den sista före finalen. Deltagarna blir tröttare och tröttare men terrängen är oförlåtlig……… 

Kommentera gärna: