Logga_13_nobg

Fjärde avsnittet sänt..

Då var sista avsnittet från Kenya avklarat, deltagarna har tidigare utsatts för vandringar över Kenyas rödjordssavann följt av skogsvandring på upp till 2000 m höjd följt av ännu en savann, gräsbeklädd med ett osedvanligt rikt djurliv på en höjdplatå. Denna gång ställde vi dem framför en bergskedja som de var tvungna att passera för att nå civilisation. Snårig terräng med många branta partier under Afrikas obarmhärtiga sol. Istället för försprång i tid så fick detlag som vann fördelstävlingen en viktfördel på 30 kg och båda lagen startade samtidigt.

Som ni märkte så genomfördes etappen utan övernattning, detta blev uppkommet då flera i det norska laget var helt uträknade av magsjuka och diarre. Med den vätskebrist som följer av kraftig diarre avrådde läkaren från genomförande i det klimat och med den ansträngning som förutspåddes då värmeslag och överhettning kan leda till döden. VArvid episoden genomfördes på en dag istället för två.

Vår sjukvårdsberedskap hanterar inte bara sjukdomar och åkommor i Base Camp, utan de fungerar som en vandrande ambulans med mer kompetens och kapacitet än den du finner i en ambulans hemma i Sverige.

Det område som inspelningarna främst skett i delas av en osynlig gräns mellan folkslagen Samburu och Masaai. För att skapa bästa förutsättningar så använde vi via våra lokala kontakters försorg Rangers och bärare från båda grupperingarna varvid någon yttrade till en av säkerhetsassistenterna ”det är tur att ni är här, annars hade vi slagit ihjäl varandra”. Med andra ord vet man inte vika utmaningar man kan ställas inför.

Under en sådan här omfattande och komplex inspelning klarar man sig inte utan lokala kontakter som tar hand om markservicen. I Kenya var vår huvudkontakt Jonas Gejke från Peaks & Safaris, en svensk bosatt i Nairobi med mer än 20 års erfarenhet från Afrika i allmänhet och Kenya i synnerhet. Han understöddes av Andres Bifani från Location Africa Films.
En chilenare som tillbringat mer än 30 år i Kenya som fotograf och safariarrangör.

Efter drygt tre veckor lämnar vi Kenya och flyger via Sverige mot en ny destination, denna gång i Asien….här utlovas än mer spektakulär terräng och ett rikt men annorlunda djurliv. Och självklart ställs Expeditionarys support- och sjukvårds-organisation för nya utmaningar.

Kommentera gärna: