Logga_13_nobg

Tredje avsnittet sänt..

Nytt avsnitt med nya utmaningar för logistik, säkerhet och sjukvård. I den tredje episoden så nyttjar vi helikopter för transporten av deltagarna. Det innebär förutom att hitta ett pålitligt helikopterföretag så måste vi noggrant bestämma platser för upphämtning och urlastnig. Deltagarna får genomgång i helikoptersäkerhet och förövar i och urlastnig innan det filmas.

Platsen för tredje episoden är ett "Private Conservancy" vid namn BORANA. Det enorma området omgärdas av ett staket, ett elektrifierat viltstängsel. Detta innebär att det finns mycket fler vilda djur av alla sorter i tävlingsterrängen, tex lejon. 18 stycken dokumenterade lejonflockar, så kallade "Prides" med i genomsnitt 10 individer finns  i området och ställer stora krav på säkerheten. Området har sina egna parkvakter och vi har anlitat extra många för att klara uppgiften i det tempo som deltagarna håller. Som vanligt utgör elefanter och bufflar det största hotet, men även noshörningar av både den svarta och vita sorten är talrika i området.

För att hålla ordning på säkerhet och support så har vi mycket samband- och spårnings- utrustning. Varje team har två satellittrackers av märke Yellowbrick som gör att vi kan följa både deltagarna och supporten på satellitkarta i realtid från högkvarteret. För att säkerhetsassistenten skall kunna ha koll på alla ingående delar så nyttjar vi hundpejlar av typ Garmin Astro, vilket gör att han och sjukvårdsansvarig kan hålla koll påbåde deltagare, support och kamerateam på plats så att ingen blir borttappad.

För att kommunicera inom laget så finns flera VHF-radios, walki-talkis, och för att kunna kommunicera med högkvarterat så har vi flera satellittelefoner. All denna utrustning används både för att programledarna skall kunna ha koll och kommentera händelseförloppet, men också för mig för att kunna ha en god beredskap att hantera oönskade händelseförlopp. 
Vägvalet var det som fällde avgörandet i denna episod men också de vilda djuren som lagen flera gånger fick anpassa sig för. Nu väntar vi med spänning på nästa avsnitt, för att se vilka utmaningar som drabbar de båda lagen då. Som ni sett i trailern för för nästa vandring så startar de samtidigt, vill ni veta varför får ni bänka er nästa tisdag kl 20.00....

Kommentera gärna: