Logga_13_nobg

Andra avsnittet sänt..

Den andra episoden tog deltagarna och filmteamen till ett område som kallas MUKOGODO forrest, ett skogsbeklätt bergslandskap nära den savann som första episoden utspelades på. Här ställdes vi inför nya utmaningar på flera områden. Transportlogistiken blev en nöt att knäcka, trots att avståndet fågelvägen från vår Base Camp till Drop Zone var ungefär 15 km, en sträcka som hemma kanske tagit 20 minuter, så behövdes det ungefär 2,5 timmar för att ta sig dit med våra Safari-jeepar. 

På flera ställen var vägarna nästan obefintliga, och höjdstigningen från savannen upp till bergskedjan var ca 1000 höjdmeter. Detta ledde till att vi var tvungna att transportera ut vår support bestående av och lokala bärare och rangers dagen innan så att de var på plats när deltagare och filmteamen anlände. Ur ett säkerhetsperspektiv så ställs det extra stora krav på uppmärksamhet och beredskap, då tät och snårig skog gör det svårt att upptäcka faror i tid. Det norska laget varseblev detta och de beväpnade parkvakterna fick anvisa dem att gå runt en mindre elefantjord för att hålla sig på säkert avstånd. 

Tävlingsformatet innebär att deltagande lag fritt letar efter hus eller samhälle i jakten på elektricitet, för att ladda sin satellittelefon för att kunna ringa till programledarna. Detta innebär att rekognocering av områdena är viktiga, men också egentligen omöjliga på en plats som Kenya, där man aldrig kan veta var människor bor. Skulle man besöka varje hus inom några kvadratmil hade man behövt flera veckor för att lyckas. I denna episod fann det Svenska laget en okänd civilisation där varken vi eller våra lokala kontakter visste att det fanns tillgång till el och de vann därmed episoden före Norge.